Gault&Millau 2023

Eigenaren zijn Zoë en Ralph Jonker: zij in de keuken, hij in de zaal. Dat Zoë keer op keer verrast met opmerkelijke combinaties zijn we intussen gewend. Neem dat Experience menu gerust letterlijk. Na een paar amuses is het meteen raak, deze keer king fish met koolrabi, tomatillo, hangop, zilte kruiden, vinaigrette van granny smith, wei en groene kruidenolie. Ook de haas van wild zwijn met zoete appeltjes, schorseneer, zuurkool, aardappelmousseline met gerookte boter en kruidenjus is een shot in de roos. Passende wijnen en creatieve non-alcoholische sappen zorgen voor de kers op de taart. 

Zie ook de pagina van Gault & Millau

Recensie | Uit Eten 

NRC | september 2022

Ze heeft goede ideeën, deze chef. 

Lekker 2023 – 5ejaar in lekker!

De jonge chef Zoë en haar man, gastheer en sommelier Ralph Jonker, voeren een klein, ongedwongen en eigentijds ingericht restaurant in het centrum van Rhenen. Maar vergis je niet, beiden zijn ambitieus tot op het bot en stellen alles in het werk om de gasten optimaal te laten genieten van spijs en wijn. En dat lukt aan alle kanten. De keuken is modern en licht in combinatie met moderne technieken. En hierbij worden zowel lokale als internationale ingrediënten gebruikt. Er is een meergangenmenu gebaseerd op de smaken van het seizoen en je kunt vooraf bites bestellen. De wijnkaart is uitgebreid. Veel wijnen komen uit Oostenrijk, Duitsland en mediterrane landen, maar er is ook keuze uit nieuwewereldwijnen. Naar wens kan een alcoholvrij arrangement geserveerd worden, evenals open wijnen per glas.

We worden meteen al verrast met een ‘cocktail’ van komkommer in een meringue van kafir limoen en hangop. Je moet deze ‘bol’ in een keer in je mond stoppen want de vulling is vloeibaar. Een regelrecht smaakbommetje. We vangen aan met krabsalade met Hollandse garnalen, vichyssoise, gerookte paling, zilte kruiden en gefrituurde, ongepelde garnalen. Hierin proef je het zout van de zee. In een woord: zalig! Net als de kruidige grüner veltliner in het glas. De volgende gang is perfect gebakken kabeljauw met een groenekruidensaus, groene asperge, kruiden, fregula en hollandaise. De Portugese alvarinho Solar de Serrade matcht er prima mee. Hier krijg je ‘good food’ en zorgt het aardige personeel dat je met een ‘good mood’ naar huis gaat. Precies zoals de slogan aan de wand ons beloofde. 

Zie ook de pagina in de lekker: LEKKER

Food inspiration – artikel september 2022

“Ik blaas niet zo hoog van de toren, kom maar gewoon proeven”

Culinair avonturier Zoë Lensen maakte van tapaszaak een gastronomische verrassing

Door Sheila Struyck op woensdag 21 september 2022
 

Zoe Lensen

Foto’s door: Nina Slagmolen
Wat we eten en hoe we eten staat meer dan ooit in de belangstelling. De strakke militaire hiërarchie in restaurants, die mannen in staat stelde om zonder gezichtsverlies een feminien beroep uit te oefenen, verdwijnt. We zien steeds meer vrouwen op interessante manieren koken en ondernemen. “Niet langer in de schaduw, maar op de voorgrond”, zeggen gastronauten Nina Slagmolen (culinair fotograaf) en Sheila Struyck (schrijvend chef). Voor Food Inspiration maken zij een serie portretten van de vrouwen die de toon zetten in culinair Nederland. Zoë Jonker-Lensen (32) patron-cuisinier van Sal do Mar in Rhenen is one to watch volgens Gault&Millau. Als jonge kok bij ‘t Kalkoentje, Ciel Bleu**, Oud Sluis*** en The Jane** won ze grote wedstrijden. Ze toverde de tapasbar van haar partner Ralph Jonker om in een zaak die door Gault&Millau werd uitgeroepen tot verrassing van het jaar in 2019. We lezen op de Gault&Millau-site: “Sal do Mar blijft voor verrassingen zorgen. Uit de keuken komen nog steeds kleurrijke en smakelijke gerechten die veel creativiteit uitstralen.” De zaak is gelegen aan een winkelstraat, gevestigd in een pijpenla met open pui waar ze langzaam uit aan het groeien zijn. Lensen is een intuïtieve en getalenteerde chef. Ze doet dingen zonder er lang over na te denken, maar ondertussen voelt ze precies aan wat ze wil en kan. En dat is het stapelen van smaken. Zoals ze leerde van haar leermeester Sergio Herman in Oud Sluis***.  Lees het hele artikel hier

Video Foodreporter 2020 | New chef on the block

Gault&Millau 2020

Sal do Mar is onze ontdekking van het jaar. Wat hier op tafel verschijnt, is een plaatje, maar draait vooral om smaak. Je bestelt hier kleine gerechtjes, zodat je er ook zoveel mogelijk van kunt proberen. Wat onze favoriet was? Misschien de heerlijke, zachte gefrituurde gnocchi met drie soorten kaas, geserveerd met ontvelde cherrytomaat, walnoot, en drie bereidingen van sjalot? Of was het de inventieve, perfect gebakken ossenhaas met heerlijke kalfsjus en een garnituur van babymais, crème van mais, rettich, polentacrème, gebakken mosterdzaad, erwtenpuree en gefrituurde aardappelkroketjes? Lastige keuze. Eén ding is zeker: de neonletters ‘Good food is good mood’ zijn hier ook letterlijk een teken aan de wand en de jonge chef Zoë Jonker weet dat uitstekend te vertalen op het bord. Zie ook de pagina van Gault & Millau

Lekker 2020 – 2ejaar in lekker!

Omdat chef Zoë Jonker en haar partner, gastheer Ralph Jonker, zelf graag en veel uit eten gaan en dan het liefst de hele kaart zouden willen proeven, bedachten zij het concept van kleine gerechten. Op deze manier kun je lekker veel verschillends proeven. Gat in de markt, blijkt, want het zit avond aan avond mudvol in dit leuke, sfeervol ingerichte restaurant in het hart van Rhenen. Zoë deed voorheen ervaring op in gerenommeerde restaurants als The Jane in Antwerpen en Ciel Bleu in Amsterdam. En dat is te proeven, want alles wat we opgediend krijgen is vol van smaak, creatief en verfijnd. De amuse van een aspergesoepje met fijn gesneden asperges en uitgebakken spekjes zet meteen al de toon. Verrukkelijk. We proeven van handgesneden tartaar van zeebaars met gele biet, passievrucht, strandkrabbetjes en koriander en poulet d’Yvonne met structuren van bospeen, groene kool en vadouvan beurre blanc. In het glas een Zuid-Afrikaanse rode wijn: Joostenberg, the family blend, 2017. Ook gebakken lamsfilet met krokant van aardappel en peterselie, sjalot, doperwtjes, aardappelmousseline en rodewijnjus oogst bewondering. We drinken er een volle ribera del duero, Baron de Flan, 2016 uit Spanje bij. Tot slot een crémeux van pure chocolade met gekaramelliseerd suikerbrood, pindacrème, banaan van de bbq en roomijs van gezouten karamel. Applaus! Zie ook de pagina in de lekker: LEKKER

Grootspraak 2020

Eigenaren Zoë en Ralph Jonker hebben een modern ingerichte zaak in het centrum van Rhenen. Ook de kookstijl is modern, met veel aandacht voor de opmaak van de gerechten, die uitstekend in balans zijn. Naast de keuze uit menu’s kan men ook kiezen voor een aantal kleinere gerechten. Niet een heel uitgebreide wijnkaart, maar voor elk wat wils en keuze genoeg. De beknopte, maar ter zake doende informatie helpt om een goede keuze te maken. Fijne plek waar de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde is. Zie pagina van Perswijn

Artikel uit De Gelderlander van 2 december 2017

Sal do Mar is een Parel

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen