Gault&Millau 2020

Sal do Mar is onze ontdekking van het jaar. Wat hier op tafel verschijnt, is een plaatje, maar draait vooral om smaak. Je bestelt hier kleine gerechtjes, zodat je er ook zoveel mogelijk van kunt proberen. Wat onze favoriet was? Misschien de heerlijke, zachte gefrituurde gnocchi met drie soorten kaas, geserveerd met ontvelde cherrytomaat, walnoot, en drie bereidingen van sjalot? Of was het de inventieve, perfect gebakken ossenhaas met heerlijke kalfsjus en een garnituur van babymais, crème van mais, rettich, polentacrème, gebakken mosterdzaad, erwtenpuree en gefrituurde aardappelkroketjes? Lastige keuze. Eén ding is zeker: de neonletters ‘Good food is good mood’ zijn hier ook letterlijk een teken aan de wand en de jonge chef Zoë Jonker weet dat uitstekend te vertalen op het bord. Zie ook de pagina van Gault & Millau

Lekker 2020 – 2ejaar in lekker!

Omdat chef Zoë Jonker en haar partner, gastheer Ralph Jonker, zelf graag en veel uit eten gaan en dan het liefst de hele kaart zouden willen proeven, bedachten zij het concept van kleine gerechten. Op deze manier kun je lekker veel verschillends proeven. Gat in de markt, blijkt, want het zit avond aan avond mudvol in dit leuke, sfeervol ingerichte restaurant in het hart van Rhenen. Zoë deed voorheen ervaring op in gerenommeerde restaurants als The Jane in Antwerpen en Ciel Bleu in Amsterdam. En dat is te proeven, want alles wat we opgediend krijgen is vol van smaak, creatief en verfijnd. De amuse van een aspergesoepje met fijn gesneden asperges en uitgebakken spekjes zet meteen al de toon. Verrukkelijk. We proeven van handgesneden tartaar van zeebaars met gele biet, passievrucht, strandkrabbetjes en koriander en poulet d’Yvonne met structuren van bospeen, groene kool en vadouvan beurre blanc. In het glas een Zuid-Afrikaanse rode wijn: Joostenberg, the family blend, 2017. Ook gebakken lamsfilet met krokant van aardappel en peterselie, sjalot, doperwtjes, aardappelmousseline en rodewijnjus oogst bewondering. We drinken er een volle ribera del duero, Baron de Flan, 2016 uit Spanje bij. Tot slot een crémeux van pure chocolade met gekaramelliseerd suikerbrood, pindacrème, banaan van de bbq en roomijs van gezouten karamel. Applaus! Zie ook de pagina in de lekker: LEKKER

Grootspraak 2020

Eigenaren Zoë en Ralph Jonker hebben een modern ingerichte zaak in het centrum van Rhenen. Ook de kookstijl is modern, met veel aandacht voor de opmaak van de gerechten, die uitstekend in balans zijn. Naast de keuze uit menu’s kan men ook kiezen voor een aantal kleinere gerechten. Niet een heel uitgebreide wijnkaart, maar voor elk wat wils en keuze genoeg. De beknopte, maar ter zake doende informatie helpt om een goede keuze te maken. Fijne plek waar de prijs-kwaliteitverhouding dik in orde is. Zie pagina van Perswijn

Artikel uit De Gelderlander van 2 december 2017

Sal do Mar is een Parel